Po prostu nie istnieje lepszy makaron :)

Ten przepis powstał całe lata temu, kiedy mój brat dopiero zaczynał swoją przygodę z byciem szefem kuchni 🙂 ponieważ szybko stał się jedynym daniem, o które bez przerwy go prosiłam, sam nie może już pewnie na niego patrzeć a co dopiero jeść !

 

Przez te 15 lat przepis ten ewoluował, ale wciąż najważniejsza jest w nim dobrej jakości gorgonzola i śmietana #wiadomo

Ostrzegam – uzależnia 🙂

 

Składniki :

Makaron penne lub Bavette nr 13 jak w moim przypadku

Pierś z kurczaka lub chorizo ( osobiście wolę wersję z chorizo )

Suszone pomidory

1 duża cebula

Czosnek

Bazylia

śmietanka 30% 400 ml

oliwa z oliwek

sól

pieprz

gorgonzola

skórka z cytryny

 

Przygotowanie :

Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż na niej pokrojonego w kawałki kurczaka, cebulę i czosnek ( cebula pokrojona w pióra, czosnek w plastry ) Dodaj suszone pomidory i gorgonzole, dolej śmietankę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, redukuj aż uzyskasz konsystencje kremowego sosu.

Jeśli masz chorizo, pokrój je dowolnie,  plasterki albo drobną kostkę. Cała procedura wygląda tak samo 🙂

Ugotowany makaron ( bez przelewania go zimną wodą) wrzuć do sosu. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną bazylię i skórkę z cytryny

 

Smacznego 🙂

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Szukasz niani?

Formularz dla Rodzica