04 kwi Po prostu nie istnieje lepszy makaron :)
Ten przepis powstał całe lata temu, kiedy mój brat dopiero zaczynał swoją przygodę z byciem szefem kuchni 🙂 ponieważ szybko stał się jedynym daniem, o które bez przerwy go prosiłam, sam nie może już pewnie na niego patrzeć a co dopiero jeść !
Przez te 15 lat przepis ten ewoluował, ale wciąż najważniejsza jest w nim dobrej jakości gorgonzola i śmietana #wiadomo
Ostrzegam – uzależnia 🙂
Składniki :
Makaron penne lub Bavette nr 13 jak w moim przypadku
Pierś z kurczaka lub chorizo ( osobiście wolę wersję z chorizo )
Suszone pomidory
1 duża cebula
Czosnek
Bazylia
śmietanka 30% 400 ml
oliwa z oliwek
sól
pieprz
gorgonzola
skórka z cytryny
Przygotowanie :
Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż na niej pokrojonego w kawałki kurczaka, cebulę i czosnek ( cebula pokrojona w pióra, czosnek w plastry ) Dodaj suszone pomidory i gorgonzole, dolej śmietankę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, redukuj aż uzyskasz konsystencje kremowego sosu.
Jeśli masz chorizo, pokrój je dowolnie, plasterki albo drobną kostkę. Cała procedura wygląda tak samo 🙂
Ugotowany makaron ( bez przelewania go zimną wodą) wrzuć do sosu. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną bazylię i skórkę z cytryny
Smacznego 🙂
Brak komentarzy