29 mar Krem z dyni !
Krem z dyni na mleku kokosowym (Bez laktozy)
Porcja dla 2-3 osób
Składniki
2 porcje rosołu (jeden litr)
Pół dyni piżmowej średniej wielkości
2 puszki mleka kokosowego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Folia aluminiowa
Wykonanie
Dynię obierz i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Dynię ułóż na folii aluminiowej, skrop ją oliwą, posyp cukrem, a następnie zawiń w folię i piecz 30 minut aż dynia będzie miękka.
Do rondelka wlej rosół oraz upieczoną dynię. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj całość na gładką masę. Zagotuj. Dodaj mleko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz podać z odrobiną jogurtu naturalnego
Brak komentarzy