03 paź Domowa nutella- zdrowa i mocno wkręcająca :)
Wiemy już, że nutella to zło. Zło, które uzależnia tak , że niektóre dzieci dosłownie trzęsą się na jej widok. Czy jednak trzeba dziecku tej przyjemności odmawiać? Nie. Można za to pokazać mu inną wersję tego przysmaku…. Domowa nutella zawiera jedynie naturalny cukier występujący w daktylach….
Możesz go używać na kanapkach, w naleśnikach, koktajlach – dowolnie!! Zrób sobie mały słoiczek i trzymaj w lodówce. Kiedy Twoje dziecko będzie błagać ” mamo/ tato/ nianiu chce coś słodkiego” sięgnij po to co zdrowe i sprawdzone 🙂
Zrobienie tego kremu zajmie Ci jakieś 7 minut.
Nutella:
Garść daktyli bez pestek
1 łŁyżka kakao
Sok z jednej cytryny
1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego
Garść orzechów laskowych
Wykonanie:
Do blendera wrzuć wszystkie składniki na nutellę- daktyle muszą być bez
pestek. Zmiksuj całość na jednolitą masę , konsystencja zależy od twoich
upodobań. Jeśli wolisz rzadszy krem dodaj więcej mleka.
Pauli
Opublikowany o 20:14h, 03 październikaMy używamy sosu daktylowego zamiast daktyli. Pyszna 😉