31 mar Domowa granola
Jestem wielką i zagorzałą przeciwniczką gotowych, kupnych płatków czy granoli. Nie dość, że robi się to w 25 minut to jeszcze możesz skomponować idealny pod siebie/ swoje dziecko zestaw 🙂
Składniki :
350 gramów płatków owsianych górskich
Garść orzechów laskowych, bez łupinek (LIDL)
Garść ulubionych suszonych owoców, w moim przypadku była to żurawina i rodzynki
2 łyżki miodu
Cynamon – 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ( bo uwielbiam ) – 0,5 łyżeczki
Sposób przygotowania :
Drobno siekamy orzechy i suszone owoce, łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. W zależności od tego jaki masz miód, zwróć uwagę czy nie czai się gdzieś w grudkach 🙂
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i równo wykładamy granolę
Pieczemy 25 minut, co jakiś czas mieszając ją na blaszce.
Studzimy i pakujemy do słoika 🙂 ja do ostudzonej granoli dodałam jeszcze sporo startej na tarce gorzkiej czekolady.
Brak komentarzy