15 sie Dlaczego warto wdać się w romans z Avocado?
Jeszcze kilka lat temu avocado kosztowało w Polsce miliony monet. Dosłownie. Mam wrażenie, że stanowiło wręcz produkt luksusowy mimo iż kupienie dojrzałego było prawie niemożliwe. Stąd te wszystkie rady na licznych forach- co zrobić by avocado było miękkie? położyć obok banana? jabłka? zawinąć w gazetę? ile pytań, tyle ciekawych odpowiedzi. Ale to już za nami. Dziś owoc ten możemy dostać wszędzie i co najważniejsze – w dyskontach, w bardzo dobrej cenie.
Ja na przykład nie lubię smaku samego avocado, dla mnie swojej intensywności i jakości nabiera wyłącznie wtedy, kiedy połączymy go z czerwoną cebulą i limonką. Przygotowanie tego zajmuje dwie minuty, a masz gotowy wstęp do pysznego śniadania. Ale możesz też posmarować nim tortillę, na której później położysz swoje ulubione dodatki ( niedługo dodam przepis )
Przyznam, że jestem całkowicie uzależniona od śniadania, które składa się z kromki dowolnego pieczywa, avocado i jajka w koszulce–> przepis znajdziecie w Ugotuj Mi Tato https://bonito.pl/k-1256545-ugotuj-mi-tato
Dlaczego warto wprowadzić je do swojego menu na stałe? Oto kilka najważniejszych powodów:
- Zawiera bardzo mało cukrów prostych, za to całą masę kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega- 6 i Omega-9 . To właśnie dzięki tym tłuszczom składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne dla naszego organizmu.
- Zawiera dużo potasu, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi w naszym organizmie ale też czuwa nad tym, aby nasze serce prawidłowo pracowało.
- Avocado zawiera dużo tłuszczu. Ale akurat ten tłuszcz jest zdrowy i to bardzo. Ten akurat obiża poziom “złego” cholesterolu w naszej krwi. Pozwala za to utrzymać prawidłowy poziom tego “dobrego”
- Od dawna wiadomo również, że ma on działanie przeciwnowotworowe.
- Avocado zapobiega również procesom starzenia się !!!
Będąc więc w sklepie szukaj tych, które są miękkie. Ogólnodostępna odmiana Hass jest delikatnie czarna- nie przejmuj się, tak ma być 🙂
No i nie wyobrażam sobie życia bez guacamole…. Tak, jak ja jestem uzależniona od pesto tak mój brat jest właśnie od guaca. Jak zrobić?
1 avocado
1 świeży pomidor
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
sok z 1 limonki
garść kolendry
pieprz
sól
Wyjmij środek avocado do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki ( w ten sposób nie zrobi się czarne) . Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę i wyciśnij czosnek. Dodaj do reszty. Pomidora obierz ze skórki i wyjmij gniazda nasienne- również drobno pokrój. Dodaj kolendrę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Guacamole może być dodatkiem do Nachos, zwykłych chipsów, chipsów z jarmużu, czy wielu wielu innych dań !!!
Smacznego 🙂
Brak komentarzy