Domowa granola

Written by Published in Bez kategorii

Jestem wielką i zagorzałą przeciwniczką gotowych, kupnych płatków czy granoli. Nie dość, że robi się to w 25 minut to jeszcze możesz skomponować idealny pod siebie/ swoje dziecko zestaw 🙂

Składniki :

350 gramów płatków owsianych górskich

Garść orzechów laskowych, bez łupinek (LIDL)

Garść ulubionych suszonych owoców, w moim przypadku była to żurawina i rodzynki

2 łyżki miodu

Cynamon – 1 łyżeczka

Przyprawa do piernika ( bo uwielbiam ) – 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania : 

Drobno siekamy orzechy i suszone owoce, łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. W zależności od tego jaki masz miód, zwróć uwagę czy nie czai się gdzieś  w grudkach 🙂

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i równo wykładamy granolę

Pieczemy 25 minut, co jakiś czas mieszając ją na blaszce.

Studzimy i pakujemy do słoika 🙂 ja do ostudzonej granoli dodałam jeszcze sporo startej na tarce gorzkiej czekolady.

 

Joanna Jakubiak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *