Krem z dyni !

Written by Published in Bez kategorii

Krem z dyni na mleku kokosowym        (Bez laktozy)

Porcja dla 2-3 osób

Składniki

2 porcje rosołu (jeden litr)

Pół dyni piżmowej średniej wielkości

2 puszki mleka kokosowego

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki oliwy

Sól i pieprz do smaku

Folia aluminiowa

Wykonanie

Dynię obierz i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Dynię ułóż na folii aluminiowej, skrop ją oliwą, posyp cukrem, a następnie zawiń w folię i piecz 30 minut aż dynia będzie miękka.

Do rondelka wlej rosół oraz upieczoną dynię. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj całość na gładką masę. Zagotuj. Dodaj mleko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz podać z odrobiną jogurtu naturalnego

Joanna Jakubiak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *