
Zakręceni szpinakiem
Gotowane mięso, niezależnie czy z kurczaka, czy z indyka, możesz
przechowywać w lodówce nawet do kilku dni i w ten sposób mieć je
pod ręką. Przyda się wtedy gdy najdzie was
ochota na tosty na śniadanie lub szybki makaron. Pozwól dziecku
wsypać szpinak na patelnię –- na pewno je bardzo zafascynuje
jak szybko zmniejsza swoją objętość.
Porcja dla 2-3 osób
Składniki
:
1/3 paczki makaronu spaghetti (ok. 200 gramów)
Garść p– pomidorków cherry
Pół opakowania świeżego szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 1 pierś z kurczaka zagrodowego
– 1 cytryna
7 sztuk suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy z drugiego tłoczenia
Wykonanie
Mięso z Piersi z kurczaka włóż do garnuszka, zalej wodą i ugotuj. Powinno to
zająć około 20-30 minut. Zawsze możesz sprawdzić, czy jest już dobre, krojąc
ją na pół ,jeśli mięso w środku będzie białe oznacza to, że jest gotowe.
Pokrój czosnek w plasterki i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Od razu dodaj
szpinak –- nie przejmuj się, że dosłownie wypada z patelni, po chwili zmniejszy
swoją objętość kilkukrotnie. Smaż chwilę i dodaj pokrojone dowolnie
pomidorki oraz suszone pomidory,również pokrój je dowolnie, tak jak lubisz.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną pierś wyciągnij z wody i pokrój według uznania,najlepiej w miarę
drobno, żeby dziecko nie wyczuło innej struktury.
Dodaj kurczaka na patelnię, posól, wymieszaj.