Zakręceni szpinakiem :)

Written by Published in Bez kategorii

Zakręceni szpinakiem 

Gotowane mięso, niezależnie czy z kurczaka, czy z indyka, możesz
przechowywać w lodówce nawet do kilku dni i w ten sposób mieć  je
pod ręką. Przyda się  wtedy gdy najdzie was
ochota na tosty na śniadanie  lub szybki makaron. Pozwól dziecku
wsypać szpinak na patelnię –-  na pewno je bardzo zafascynuje
jak szybko  zmniejsza swoją objętość.

Porcja dla 2-3 osób

Składniki
:
1/3 paczki makaronu spaghetti (ok. 200 gramów)
Garść p– pomidorków cherry
Pół opakowania świeżego  szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 1 pierś z kurczaka zagrodowego
– 1 cytryna
7 sztuk suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy z drugiego tłoczenia

Wykonanie

Mięso z Piersi z kurczaka włóż do garnuszka, zalej wodą i ugotuj. Powinno to
zająć około 20-30 minut. Zawsze możesz sprawdzić, czy jest już dobre, krojąc
ją na pół ,jeśli mięso w środku będzie białe oznacza to, że jest gotowe.

Pokrój czosnek w plasterki i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Od razu dodaj
szpinak –- nie przejmuj się, że dosłownie wypada z patelni, po chwili zmniejszy
swoją objętość kilkukrotnie. Smaż chwilę i dodaj pokrojone dowolnie
pomidorki oraz suszone pomidory,również pokrój je dowolnie, tak jak lubisz.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną pierś wyciągnij z wody i pokrój według uznania,najlepiej w miarę
drobno, żeby dziecko nie wyczuło innej struktury.
Dodaj kurczaka na patelnię, posól, wymieszaj.

Joanna Jakubiak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *