Zdrowy i pożywny makaron dla Twojego malucha :)

Written by Published in Blog

Wiem, wiem… gotowanie dla niektórych z was jest prawdziwą zmorą. Nie będę już się może rozprawiać nad tymi nianiami, które gotować nie chcą i nie potrafią- macie do tego prawo. Gorzej jak niania potrafi i lubi ale nie wie…co 🙂 Tak czy siak, zachęcam do tego aby gotować dzieciom rzeczy różnorodne najlepiej i smakowo i kolorowo
Dlaczego ?

Twoje dziecko/ podopieczny od samego początku uczy się swoich kubków smakowych, wykształca je. Powinnaś dołożyć możliwie jak najwięcej starań aby urozmaicić mu każdy posiłek. Dzieci karmione metodą BLW szybciej przyswajają nowe smaki i o wiele łatwiej jest im wdrażać nowe składniki do codziennego menu. Co nie znaczy, że jeśli tej metody nie stosujesz Twoje dziecko będzie niejadkiem 🙂

Na szkoleniu, które ostatnio prowadziłyśmy wyszło, że nie talentu a pomysłów wam brakuje….!

Jako, że gotowanie jest moją wielką pasją i rodzinnym obowiązkiem (#tomaszjakubiak) będę od dziś cyklicznie wrzucać wam pomysły na posiłek dla waszych maluchów – obiady, śniadania, przekąski 🙂

WAŻNE- zapytaj rodzica czy możesz coś takiego przygotować, czy na pewno nie ma żadnej alergii na któryś składników, proszę pamiętaj o tym Nianiu.

Makaron ze szpinakiem

Składniki :
– makaron zwykły bądź bezglutenowy (rodzaj makaronu dowolny, po jakimś czasie zorientujesz się jaki kształt Twoje dziecko lubi najbardziej)
– pomidorki cherry
– szpinak ( pół opakowania świeżego )
– czosnek ( jeden ząbek starczy)
– pierś z kurczaka zagrodowego
– cytryna
– suszone pomidory

  • opcjonalnie parmezan, dla tych którzy nie potrafią bez niego żyć #ja

Celowo nie podaje ilości- w zależności od tego ile chcesz ugotować, zwiększaj bądź zmniejszaj ilość składników. Osobiście polecam gotowanie na oko 🙂 #jestękucharzę

Pierś z kurczaka włóż do garnuszka, zalej wodą i ugotuj. Powinno to zająć około 20-30 minut. Zawsze możesz sprawdzić krojąc ją na pół,jeśli mięso w środku będzie białe- jest gotowa. Dlaczego gotować? jeśli możesz to unikaj smażenia, nie ma co z nim przesadzać a ugotowany kurczak i tak przejdzie smakiem składników, które dodasz do dania.

 

Pokrój czosnek w plasterki i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Od razu dodaj szpinak- nie przejmuj się, że dosłownie wypada z patelni, po chwili zmniejszy swoją objętość kilkukrotnie. Smaż chwilę i dodaj pokrojone dowolnie pomidorki oraz suszone pomidory- również pokrój je dowolnie, tak jak lubisz.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną pierś wyciągnij z wody i pokrój według uznania- najlepiej w miarę drobno, żeby dziecko nie wyczuło innej struktury i nie zaczęło wypluwać mięska 🙂 wiemy jacy to są spryciarze!
Dodaj kurczaka na patelnię, posól, wymieszaj.

Wrzuć odcedzony makaron i dokładnie wszystko ze sobą połącz….. dodając odrobinę wody z gotowania ( lub zwyczajnie nie odcedzaj go tak skrupulatnie ) starty parmezan, skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dzięki wodzie z gotowania całość utworzy aksamitny sos
Słodycz pomidorków i czosnku podkreślą smak szpinaku tak, że stanie się atrakcyjny dla podniebienia maluszka. Kwaśny smak cytryny sprawi, że będzie chciał dokładkę- uwierz mi 🙂

Czosnek, cytryna, szpinak- samo zdrowie. Zawsze komponując dania  dla swojego dziecka powinnaś zaczynać od myślenia o zdrowych składnikach i pod nie, dosłownie pod nie, układać menu 🙂

Smacznego !

Joanna Jakubiak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *